DaimiForum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DaimiForum

DaimiForum - Hep daimi tam daimi...
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
En iyi yollayıcılar
ByWithin (489)
biber niçin acıdır? Vote_lcapbiber niçin acıdır? Voting_barbiber niçin acıdır? Vote_rcap 
ByWolf (72)
biber niçin acıdır? Vote_lcapbiber niçin acıdır? Voting_barbiber niçin acıdır? Vote_rcap 
fatalar (46)
biber niçin acıdır? Vote_lcapbiber niçin acıdır? Voting_barbiber niçin acıdır? Vote_rcap 
İzmaritsizHayat (14)
biber niçin acıdır? Vote_lcapbiber niçin acıdır? Voting_barbiber niçin acıdır? Vote_rcap 
ByHindi (3)
biber niçin acıdır? Vote_lcapbiber niçin acıdır? Voting_barbiber niçin acıdır? Vote_rcap 
Twenty (2)
biber niçin acıdır? Vote_lcapbiber niçin acıdır? Voting_barbiber niçin acıdır? Vote_rcap 
Daimi Forum Son Konular
Konu Yazan GöndermeTarihi
Cuma Ocak 16, 2009 5:50 pm
Cuma Ocak 16, 2009 5:50 pm
Cuma Ocak 16, 2009 5:49 pm
Çarş. Ocak 07, 2009 10:08 am
Çarş. Ara. 31, 2008 9:58 pm

biber niçin acıdır?

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
ByWithin
Yönetici
Yönetici
ByWithin
Cinsiyet:
DaimiForum - Mekansızların mekanı
Yaş : 44
Kayıt tarihi : 15/11/08
Mesaj Sayısı : 489
Mekanı : Mekansız
https://daimiforum.yetkin-forum.com
MesajKonu: biber niçin acıdır? biber niçin acıdır? Icon_minitimeCuma Ara. 12, 2008 6:57 pm

biber niçin acıdır?
Biber acı değildir. Acı tatlının tersidir ve acıya örnek olarak kininin veya greyfurdun tadı gösterilebilir. Biber acı değil yakıcıdır. Bunun tersi ise serinletici olup buna da örnek olarak nane veya mentol gösterilebilir.
Biberin yakıcılığı içinde bulunan kapsaisin adı verilen bir tür bileşikten kaynaklanır. Bu maddenin büyük bir kısmı biberin etli kısmında ve tohumlarında bulunur. Bu nedenle ucu pek yakıcı olmayan biberin yenildikçe yakıcılığı daha çok hissedilir.
Kapsaisin maddesi bibere yakıcılık vermekle kalmaz cilde temas ettiğinde tahrişe de yol açar. Hatta bu özelliğinden dolayı bazı romatizma ilaçlarının formüllerinde de kullanılır.
Yeşil biber kırmızı olanından daha yakıcı değildir. Yakıcı biberler koyu renkli ve çok sivri uçludur. Biberler A ve C vitaminleri bakımından çok zengin olup sıcak havada yenilen yakıcı biberler insanı terletirler ve terin buharlaşmasıyla insanda bir serinlik hissi duyulur.
Buna karşın biberin içindeki kapsaisin maddesi insanda tükürük salgısını da arttırır solunum ve kan basıncında değişimler yaratır bağırsaklarda emilimin azalmasına yol açar.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda diğer kanserojen maddelerle birlikte alındığında karaciğer kanserinin ortaya çıkmasında hızlandırıcı rolü olduğu konusunda ciddi kuşkular vardır.
Biberden ağzımız yanmca çoğumuz hemen su içeriz ve bir işe yaramadığını görürüz. Peki nasıl oluyor da biberin yakıcı tesirini su gideremiyor? Sebebi basit yağ ve su kesinlikle birbirlerine karışmaz. Biberlerin yakıcılık veren maddesi yağlı olduğu için ne kadar su içerseniz için onunla birleşmez. En iyi metot ekmek yemektir. Ekmek bu yağı absorbe eder ve mideye taşır.
Bir diğer etkili yol da süt içmektir. Sütün içindeki kasein maddesi bir deterjan görevini üstlenir biberin yağı ile karışarak ağzı temizler.
ByWithin Kullanıcısının İmzası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

biber niçin acıdır?

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
DaimiForum :: DaimiForum Korku +16 :: İlginç Şeyler -